Альфа-Омега

Процедура набуття статусу фізичної особи підприємця іноземцем

Процедура набуття статусу фізичної особи підприємця визначена Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2015 року (остання редакція від 01.01.2016 року).

http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/755-15/page

Пункт 1 стаття 14 зазначеного Закону України передбачає, що документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі. У паперовій формі документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням.

Пункт 2 статті 14 Закону Україні «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, якщо документи подаються особисто, заявник пред’являє:

Документи в паперовій формі приймаються за описом, примірник якого в день їх надходження видається заявнику з відміткою про дату їх отримання та кодом доступу в той спосіб, відповідно до якого були подані документи.

Необхідні документи для набуття статусу фізичної особи підприємця:

  1. заява про державну реєстрацію фізичної особи підприємця;

  2. копія індефікаційного номера (реєстраційний номер облікової картки платника податків);

  3. паспортний документ іноземця або посвідки на постійне або тимчасове проживання (даний документ повинен бути лише пред’явлений, в жодному разі не поданий. У разі подання через представника необхідно пред’явити копію зазначених документів);

  4. нотаріально засвідчена копія документа, що засвідчує повноваження представника (нотаріально засвідчена копія Довіреності).

Відповідно до статті 24 зазначеного Закону України, строк розгляду документів, поданих для державної реєстрації ФО-П складає 24 години після надходження документів, поданих для державної реєстрації ФО-П.

Це означає, що Виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – виписка), можливо отримати наступним шляхом:

  1. Отримати у державного реєстратора, якому Вашим представником було подано документи для реєстрації ФО-П (Виписка буде забрана Представником (за довіреністю) за місцем подання реєстраційних документів);

  2. Роздрукувати Витяг за кодом доступу, що буде зазначений у описі.

Звертаємо Вашу увагу, що незалежно від того яким чином буде отримана Виписка про державну реєстрацію, реквізити такого документу не містять ані підпису державного реєстратора, ані відповідної печатки.

Exit mobile version