Альфа-Омега

Архівний фонд Р.6452. Справи репресованих

Як відомо, населення нашої країни значно постраждало в роки «Червоного терору» та «Сталінських репресій». І до цього дня пам’ять про події 20-30 років минулого століття вкрай болісно сприймається українцями, адже багато з нас є прямими нащадками як жертв, так і їхніх катів. Колосальний внесок у збереження національної пам’яті про цей історичний період вносить науково-документальна серія книг «Реабілітовані історією». Творцями цієї серії є Інститут історії України НАН України, Служба безпеки України, Державний комітет архівів України, обласні державні адміністрації. Станом на липень 2015 року видано 100 томів. На основі архівно-слідчих справ, що зберігаються в Національному архівному фонді України, працівниками обласних науково-редакційних груп було складено картки понад 700 тысяч репресованих. Також активно створюється електронна Національна база жертв політичних репресій. Тематика видань серії «Реабілітовані історією» дуже велика. Наприклад:

У багатьох книгах, крім тексту самих архівних документів, розміщені і фотографії.

Також в рамках серії «Реабілітовані історією» видається з 1992 року науково-документальний журнал українською мовою під назвою «З архівів ВУЧК–ГПУ–НКВД–КГБ».

Серед його постійних рубрик:

Окремою темою репресій радянської влади проти католицької церкви був присвячений №2 2003 року, в якому опубліковано з даної проблематики 153 документа.

Тематиці політичних репресій проти священиків Української автокефальної православної церкви в 1919-1938 роках присвячені повністю номера 2005-2006 років.

Крім самих архівних документів на сторінках журналу також можна зустріти чимало фотографій і різноманітних таблиць, наприклад, з даними 1937 року:

Все це (і журнал, і серія книг) допомагають зрозуміти розмах репресій, трагедію нашого народу, а також знайти інформацію про своїх предків нащадкам репресованих.

Однак нинішнім юристам більше, думаю, в цій сфері будуть цікаві не самі збірники документів, а цілі архівні справи, які дають можливість максимально повно ознайомитись зі структурою документів людей, репресованих каральними органами. У нашому місті вони зберігаються в Харківському обласному архіві (вулиця Мироносицька, 41) в фонді Ф. Р-6452. Складається він з шести описів і містить 24 290 справ, які були передані в 1994-2001 роках з Управління служби безпеки України по Харківській області відповідно до Указу Президії Верховної Ради України «Про передачу архівних документів КДБ до державних архівів республіки» від 9 вересня 1991 року. Крім особистих справ громадян, репресованих позасудовими органами Харкова і Харківської області в 1920-1959 роках, в фонді також зберігаються документи про їх реабілітації.

Важливо в роботі з фондом зауважити факт того, що «позасудові органи», які здійснюють позасудовий розгляд кримінальних справ, набули широкого поширення саме в період масових репресій 30-40-х — початку 50-х років ХХ століття. Тоді різні подібні органи (Колегія ОДПУ, особливі наради, «трійки», «двійки», «вища двійка» тощо) розглядали справи в спрощеному порядку: без участі захисту, а нерідко і за відсутності самого обвинуваченого. Їх вироки не підлягали оскарженню та виконувалися негайно.

Цього року в пошуках батька або братів своєї прабабусі по батьківській лінії замовив я особисту справа Григорія Семеновича Павленко. Не дивлячись на те, що він, на щастя, не виявився моїм родичем, документ дуже цікавий.

Починається справа з Постанови (про розпочате слідство, обрання запобіжного заходу та пред’явлення звинувачення) від 11 грудня 1932 року, в якому уповноважений Зміївського районного відділу ГПУ, розглянувши матеріали про злочинну діяльність середняка, жителя села Шелудьківка Павленко Григорія Семеновича, 1896 року народження, що складалася в тому, що він (Павленко), хоча й був членом артілі «Червоний партизан», займався антирадянською кулацько-сектантської агітацією проти проведення господарських політичних кампаній на селі, зокрема, план з хлібозаготівлі, і, вбачаючи в зазначених діях наявність ознак злочинів, передбачених статтями 54-10 КК УРСР (антирадянська пропаганда й агітація), постановив наступне:

Того ж дня Павленко заарештували. Після чого слідчий акуратним почерком заповнив «Анкету обвинуваченого», що складається з 18 розділів.

Чималий інтерес представляє і додана до справи після анкети Довідка від 9 грудня 1932 року, в якій містяться відомості про майновий стан заарештованого до 1918 року і після.

Потім (на 4 сторінці) — йде копія постанови бідняцьких зборів трудової артілі «Червоний партизан» від 9 грудня 1932 року, присвячених «куркульському саботажу». Під час зборв складено список з 16 куркулів та антирадянських елементів, яких виключили з артілі. Серед них був і Павленко. У пункті №7 прямим текстом вказувалося, що за розкрадання колгоспного хліба цих людей слід притягнути до судової відповідальності. По суті, саме цей документ і послужив надалі причиною арешту Григорія Семеновича Павленко.

Після чого місцевий слідчий ДПУ Єгоров відразу ж почав допити свідків. Всього за період з 9 по 14 грудня він допитав трьох бідняків-колгоспників села Шелудьківка. Їх показання практично тотожні і, як то кажуть, «написані під копірку». З них випливало, сумарно, що Павленко:

14-15 грудня слідчий допитав обвинуваченого, який вказував, серед іншого, наступне:

Щодо звинувачень про невиконання плану хлібозаготівель Паленко прямо і чесно відповідав на допиті:

«Тут я не можу нічого сказати, оскільки не вникав в суть справи цього питання. Навіть не знаю, скільки у них було в артілі засіяно та скільки зібрано хліба, і чи вистачило виконати план хлібозаготівлі. Що стосується розбазарювання хліба, то я не знаю нічого більше…»

Не визнавав себе винним Павленко і в антирадянській агітації, а також в підпалах і пограбуваннях селянства під час своєї участі в білій армії.

Після цього Зміївським районним відділом ДПУ було складено обвинувальний висновок, в якому вказувалося, зокрема, і «клопотати про ув’язнення обвинуваченого Павленко в концтабір строком на три роки», а також вказувалося, що речових доказів по справі немає.

Акт медичного огляду Григорія Семеновича був складений 26 грудня 1932 року.

Фото заарештованого до нього також додавалося.

А 28 грудня слідчу справу №202 відправили зі Зміїва до Харкова.

У Постанові від 1 січня 1933 року уповноважений Харківського Обласного відділу ДПУ УРСР Мішин, розглянувши справу по обвинуваченню Павленко Г.С., вказує, що в ньому є достаньо компрометуючих матеріалів, які викривають обвинуваченого. З цієї причини вирішено справу №202 за обвинуваченням громадянина Павленко за статтею 54-10 КК УРСР спрямувати на розгляд в особливу нараду ДПУ УРСР з клопотанням про застосування до обвинуваченого заходи соціального захисту — ув’язнення в концтабір строком на три роки. Також в документі вказувалося, що Павленко утримується під вартою при Зміївської райміліції.

За постановою Особливої ​​наради ДПУ УРСР від 5 січня 1933 року Григорій Семенович Павленко був ув’язнений у концтаборі на три роки. Подальша доля його невідома, як і місце поховання.

Реабілітований 1 вересня 1997 року.

Найстрашніше особисто для мене тут те, що таких ось справ з швидким судом, відсутністю речових доказів і подальшою невідомою долею арештованого в архівах всієї України дуже багато. Саме з цієї причини ми не маємо права забути того, що було і на наших землях в 20-30 роки минулого століття.

Exit mobile version